Renströmska Trädgården: Stadsodling av grönsaker och blommor i Göteborg

Om oss

Ylva

Ylva hittade till Renströmska via praktik, men ett ben i kolonilotten och det andra på arkitektkontoret räckte inte. Nu står Ylva stadigt med båda benen i myllan och  kikar mest lite åt sidan vad gäller det arkitektoniska. Bidrar med massa skratt och odlingskunskap! Även hon Björkekärrsbo med drömmar om många fler stadsodlingar i Göteborgsområdet!

Lisa

På jakt efter ett nytt meningsfullt yrke hittade Lisa stadsodling. I Renströmska Trädgården har hon bland annat hand om kommunikation, musikkvällar och pengar. Brinner lite extra för komposter och i synnerhet för att vända dem! Björkekärrsbo vars hjärta klappar lite extra för höns. 


Telefon: 070-2037214

Bosse

Nybliven pensionär som förutom att leva livets glada dagar även är Renströmska Trädgårdens finurliga fixarfarbror. En av trädgårdens närmaste grannar. Har massor av idéer, kontakter och rävar bakom öronen.


Telefon: 073-3208686

Ritva

Under ett sabbatsår hoppade hon gladeligen in och roddade hela Renströmska under semester-ledighet. Nu en i gänget med logistik som specilkunskap men med ekologisk hudvård som specialntresse! Även Ritva har kolonistuga och sedan länge stort odlingsintresse. Stort hjärta och stora planer!

Vår odlingsfilosofi

Renströmska Trädgården är som en pytteliten bondgård, mitt i stan. På våra 1 000 kvadratmeter odlar vi grönsaker i fasta bäddar på friland och i växthus, och snittblommor i stora lådor på grusplanen. Vi har ett hönskollektiv på området och skördar också gärna mat som växer vilt i naturen runt omkring oss.


Odling är ideologi för oss - Renströmska Trädgården är vårt bidrag till att göra världen lite bättre. Självklart odlar vi så naturnära och ekologiskt vi bara kan. Permakultur är en odlingsfilosofi som vi inspireras mycket av. Vi vill sluta kretslopp och visa hur avfall kan bli resurser hos oss. Vi ser oss också som jordodlare lika mycket som grönsaks- och blomsterodlare: om vi ger jordens alla mikroorganismer vad de behöver, kommer de att ge oss vad vi vill ha.


Vi är stolta över att vara en del av en rörelse som är på stark framväxt över hela världen, "market gardening", småskalig högeffektiv odling till försäljning. Det här tror vi blir en av många delar i framtidens hållbara livsmedelsförsörjning, för att ersätta det storskaliga industrijordbruket. Vi vill väcka tankar om mat och miljö och hoppas ge våra besökare både inspiration och ny kunskap. Att se broccoli växa i landet är något helt annat än att hitta den i affärernas grönsakshylla eller frysdisk.


Vi tror också att vi odlar social hållbarhet genom att bygga en plats där människor träffas och känner sig hemma. Oavsett om du kommer som kund för att plocka blommor, som medlem i skördeklubben eller som volontär för att hjälpa till, hoppas vi att du också har med dig en lite starkare relation till en annan människa hem. Som en bonus.